Waarom zijn winterbanden oh-zo belangrijk?

September 28, 2018

 

Winterbanden, er is al zoveel over geschreven, verteld, getest, bewezen,… En toch horen we vandaag nog steeds bestuurders vertellen: ‘winterbanden, dat heb ik niet nodig, want ik kan met de wagen rijden hoor’.

 

En we geloven deze bestuurders best wel, toch zouden we graag nogmaals een pleidooi houden voor het gebruik van winterbanden. Het zou zonde zijn om op een zonnige winterdag je mooie bolide tegen een boom te parkeren, niet? 😉

 

En DAT is net de reden waarom winterbanden ‘oh-zo’ belangrijk zijn: VEILIGHEID. Niet enkel jouw veiligheid wordt verhoogd door het gebruik van winterbanden, ook deze van alle andere weggebruikers (mede-bestuurders, fietsers, voetgangers,..).

 

Vanaf een temperatuur van +7°C, presteren winterbanden enorm veel beter dan zomerbanden. En met beter presteren bedoelen we ook effectief beter presteren, enkele feiten op een rijtje:

  • De remafstand vermindert drastisch, hoe hoger de snelheid, hoe groter het verschil.

  • De grip in de bochten verhoogt met 30%.

  • Winterbanden zijn niet per sé duurder dan zomerbanden.

 

Bron: https://www.uniroyal.be/auto/bandengids/bandenkennis/verschil-zomer-winter-banden

 

 

Soms noemt men winterbanden wel eens ‘sneeuwbanden’. Dit is niet helemaal terecht. Ook bij droge omstandigheden of regen presteren winterbanden onder +7°C beter dan zomerbanden.

 

Hoe komt het dat winterbanden beter presteren?

 

Heel eenvoudig, winterbanden zijn samengesteld uit een zachtere rubbersoort en het profiel is opgebouwd uit diepere groeven en meerdere ‘lamellen’. De zachtere rubbersoort zorgt ervoor dat winterbanden ook bij koude omstandigheden soepel blijven en zich makkelijker aan de weg hechten. Tip: lees ook eens onze blog: heb ik nu zomer- of winterbanden, hier krijg je een duidelijk zicht op wat deze lamellen zijn.

 

De diepe groeven zorgen ervoor dat er ruimte is waarin de sneeuw zich kan verzamelen, het klinkt misschien vreemd, maar niets heeft zoveel grip op sneeuw… als sneeuw zelf. Hoe meer sneeuw er op de band blijft hangen, hoe meer grip op sneeuw. Hiervoor dienen ook de ‘lamellen’, deze grijpen als het ware de sneeuw vast. Je kan het vergelijken met de sneeuwbal die je maakt wanneer je een sneeuwman maakt. Als je deze door de sneeuw rolt, wordt deze groter en groter omdat de sneeuw ‘aan elkaar plakt’.

 

Ook all-season banden beschikken over bepaalde winterband-eigenschappen.

 

Heb je het moeilijk bij de keuze van de juiste winterbanden voor jouw wagen? Neem dan even contact op en we helpen je graag verder.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Uitgelichte berichten

Wanneer plaats ik mijn winterbanden?

October 8, 2018

1/3
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

De Vier Cirkels autobanden

U vindt ons terug in de shop van het Total tankstation te Ottenburg.

Leuvensebaan 86A

3040 Ottenburg

totalottenburg@de-vier-cirkels.be

BTW BE0634.734.940

Openingsuren:

Maandag tot en met vrijdag:

07.00u-12.00u & 13.00u-18.00u

Zaterdag op afspraak

Zondag gesloten