top of page
Zoeken
  • Seppe Van Hoof

Waarom zijn winterbanden oh-zo belangrijk?


Winterbanden, er is al zoveel over geschreven, verteld, getest, bewezen,… En toch horen we vandaag nog steeds bestuurders vertellen: ‘winterbanden, dat heb ik niet nodig, want ik kan met de wagen rijden hoor’.

En we geloven deze bestuurders best wel, toch zouden we graag nogmaals een pleidooi houden voor het gebruik van winterbanden. Het zou zonde zijn om op een zonnige winterdag je mooie bolide tegen een boom te parkeren, niet? 😉

En DAT is net de reden waarom winterbanden ‘oh-zo’ belangrijk zijn: VEILIGHEID. Niet enkel jouw veiligheid wordt verhoogd door het gebruik van winterbanden, ook deze van alle andere weggebruikers (mede-bestuurders, fietsers, voetgangers,..).

Vanaf een temperatuur van +7°C, presteren winterbanden enorm veel beter dan zomerbanden. En met beter presteren bedoelen we ook effectief beter presteren, enkele feiten op een rijtje:

  • De remafstand vermindert drastisch, hoe hoger de snelheid, hoe groter het verschil.

  • De grip in de bochten verhoogt met 30%.

  • Winterbanden zijn niet per sé duurder dan zomerbanden.

Bron: https://www.uniroyal.be/auto/bandengids/bandenkennis/verschil-zomer-winter-banden

Soms noemt men winterbanden wel eens ‘sneeuwbanden’. Dit is niet helemaal terecht. Ook bij droge omstandigheden of regen presteren winterbanden onder +7°C beter dan zomerbanden.

Hoe komt het dat winterbanden beter presteren?

Heel eenvoudig, winterbanden zijn samengesteld uit een zachtere rubbersoort en het profiel is opgebouwd uit diepere groeven en meerdere ‘lamellen’. De zachtere rubbersoort zorgt ervoor dat winterbanden ook bij koude omstandigheden soepel blijven en zich makkelijker aan de weg hechten. Tip: lees ook eens onze blog: heb ik nu zomer- of winterbanden, hier krijg je een duidelijk zicht op wat deze lamellen zijn.

De diepe groeven zorgen ervoor dat er ruimte is waarin de sneeuw zich kan verzamelen, het klinkt misschien vreemd, maar niets heeft zoveel grip op sneeuw… als sneeuw zelf. Hoe meer sneeuw er op de band blijft hangen, hoe meer grip op sneeuw. Hiervoor dienen ook de ‘lamellen’, deze grijpen als het ware de sneeuw vast. Je kan het vergelijken met de sneeuwbal die je maakt wanneer je een sneeuwman maakt. Als je deze door de sneeuw rolt, wordt deze groter en groter omdat de sneeuw ‘aan elkaar plakt’.

Ook all-season banden beschikken over bepaalde winterband-eigenschappen.

Heb je het moeilijk bij de keuze van de juiste winterbanden voor jouw wagen? Neem dan even contact op en we helpen je graag verder.

111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Комментарии


De4cirkels-wit.png
bottom of page