top of page
Zoeken
  • Seppe Van Hoof

Wanneer plaats ik mijn winterbanden?


Waarom je winterbanden zou plaatsen, legden we je eerder al uit in onze blog ‘Waarom zijn winterbanden oh-zo belangrijk’, maar wanneer plaats je de winterbanden nu het best?

Veel hangt uiteraard af van het weer. Winterbanden halen hun maximaal rendement zodra de temperatuur zakt onder de +7°C. Deze temperatuur kan je dus als een goede maatstaf nemen. In België wil dit zeggen dat je je winterbanden kan plaatsen van oktober tot eind maart ongeveer.

Enerzijds kan je redeneren dat je effectief wacht tot op het moment waarop de temperatuur zakt onder de +7°C. Hier loop je natuurlijk ook het risico dat onvoorzien winterweer (sneeuw) je verrast. Op deze moment wil natuurlijk iedereen winterbanden op zijn wagen en bestaat de kans dat de wachtrij om een plaatsje te bemachtigen voor je wissel wat langer wordt.

Waar dient men nog rekening met te houden? In het weerbericht spreekt men meestal over de gemiddelde dagtemperatuur. Bijvoorbeeld, op 9 november voorspelt meneer Deboosere ons een natte dag met een gemiddelde van 9°C. Veel mensen rijden ’s morgens naar hun werk toe wanneer de temperatuur nog lang geen 9°C bereikt. Idealiter zou je je winterbanden in dit geval dus iets vroeger geplaatst hebben.

Het zal altijd moeilijk blijven om de ideale moment vast te leggen voor je winterbanden. Zeker in ons Belgiëland, met haar uiterst voorspelbaar klimaat ;-). Wij hanteren graag de gouden regel: liever iets te vroeg, dan net te laat. We bedoelen hier natuurlijk niet mee dat je je winterbanden al moet installeren in september (want dit zou niet goed zijn voor de slijtage van je banden). We bedoelen hiermee dat als je je winterbanden 2 weken -op papier te vroeg- installeert, dit geen nefaste gevolgen zal hebben voor je slijtage en je hierdoor wel de wachtrij kan vermijden.

Meer info of raad nodig, aarzel niet om ons te contacteren, wij helpen je graag verder.

56 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
De4cirkels-wit.png
bottom of page